Geld besparen

Geld is er eigenlijk nooit in overvloed, zeker nu het crisis is zitten velen krap. Ik zelf heb er niet heel veel last van, ik heb niet een heel huishouden wat ik moet onderhouden en verzekeringen die ik moet betalen. Maar ik heb zakgeld, of eigenlijk kleedgeld. Ik red het vrij goed hiermee, maar natuurlijk kan ik niet alles kopen wat ik wil. Op het nieuws zien we natuurlijk dat de regering aan het bezuinigen is, en toen bedacht ik me, waarin zou ik zelf kunnen bezuinigen, want, een paar knaken over houden, daar is toch niets mis mee?

Heb ik het nodig?

Als je op het punt staat iets te kopen, stel jezelf dan de vraag: heb ik het nodig? Hoogst waarschijnlijk is het antwoord NEE. Dan leg je het weg en loop je verder. Simpel as hell.

 

Niet kopen om het kopen.

We kennen het allemaal wel: maar dit is zo goedkoop! Dat is leuk voor erbij! Je zegt het zelf al, voor erbij. Heb ik dit nodig? Nee. Ookal kost dat shirtje drie euro, je hebt het niet nodig, het is voor erbij. Laat je niet misleiden door koopjes.

Vintage.

Deze vind ik zelf wel leuk, shop tweedehands! De noordermarkt in Amsterdam is hiervoor een goede, zorg dat je vroeg bent, en ga lekker graaien. Hier vind je vaak hele mooie (dure) kleding voor een paar knaken. Pas wel op dat je niet koopt omdat het goedkoop is. Wees kritisch, een mooi (kwalitatief goed) kledingstuk, gaat lang mee, zou je hier ook 20 euro aan besteden? (ik stel mezelf altijd de 20 euro vraag, iets van 200 koop ik namelijk zoieso niet omdat ik me dat simpel weg niet kan veroorloven.) 

 

Wat kan goedkoper?

Nu dat we goedkope kleding hebben gevonden gaan we het in andere dingen zoeken. Dingen die voor jou niet duur hoeven. Voor mij zijn dat bijvoorbeeld wattenschijfjes, ik merk niet of die van een a-merk zijn of van een goedkoop merk. Dat scheeld dan al 2 euro waar je bijvoorbeeld goedkoop merk weer een hotdog voor kan kopen bij de Hema.

 

Cash vs Card

Met een pinpas heb je niet door hoeveel er allemaal van je rekening af gaat (om je vervolgens rot te schrikken als je die afschrift openmaakt), terwijl als je je geld ziet je er meer van bewust bent, en als je je laatste cent besteed hebt, er niet meer te besteden is. Pin eens een keer een bedrag wat je van jezelf mag uitgeven, en laat dan je pas thuis. Nu moet je wel twee keer nadenken voor je iets koopt toch?

 

Food

En als laatste, dit is namelijk iets waar ik heel veel geld aan uitgeef, neem je eigen eten mee. Heel vaak ben ik in de stad, loop ik langs de snackbar en kan ik de verleiding gewoon niet weerstaan om toch even een snacky te kopen. Maar als je dit elke keer doet kost dat bakken met geld. Daarom zeg ik: neem je eigen eten mee! En dan wel lekker (en gezond) eten. Maak bijvoorbeeld je eigen smoothie en doe er wat ijsklontjes in, of een lekkere sandwich? Ook een tip: maaltijd repen. Mijn moeder koopt die soms, een reep en het vult als een maaltijd (dit is bedoeld om aftevallen...) het smaakt lekker, en zo heb je daarna geen honger meer en kom je ook niet meer in de verleiding om iets te kopen!

En dat waren al mijn tips! De komende weken ga ik me hier zeker aan houden, gewoon omdat ik dat leuk vind. Een paar euro's overhouden vind ik helemaal niet erg. En echt veel moeite kosten deze tips niet. Het is alleen wat bewuster leven en dat is alleen maar beter. En met die overgebleven euro's kan je weer wat leuks doen, of voor iets sparen. Iets kopen waarvoor je gespaard hebt is altijd een fijn gevoel, toch!

 

Dewi

Commentaar schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Kick (maandag, 10 juni 2013 15:34)

    'Simpel as hell?' Haha!