Koninginnedag

Al lang verheugde ik me op koninginnedag, voorgaande jaren stond ik in mijn dorp op de kindermarkt om mijn spullen te verkopen. Dit jaar zou ik met mijn moeder naar de stad gaan. Koninginnedag is de perfecte dag om leuke dingen te scoren. Wij gingen niet alleen naar koninginnedag, ook naar de markt op koninginnenacht. Naar de markt op koninginnenacht gaan de fanatieke kopers en verkopers om als eerste de tofste spullen te kopen.

De markt op koninginnenacht was geweldig, overal kraampjes met hippe meiden die hun kleding verkopen. Een gloednieuw shirtje voor maar een paar euro, zo mag ik het horen!

Ik had dan ook erg veel zin in koninginnedag, ik hoopte op nog meer koopjes dan de avond ervoor en met goede moed liep ik de stad in. Wat ik aantrof: overal kraampjes met kinderen die hun plastic speelgoed verkochten, chagarijnig kijkende  moeders die totaal niet-ritmisch op een tamboerijn sloegen, mensen die midden op de dag al dronken begonnen te worden. Waar waren de hippe meiden met hippe kleding? Waar waren mijn fantastische koopjes? 

 

We liepen verder in de hoop nog 1 kleding kraampje tegen te komen. Maar tervergeefs... We werder steeds chagarijniger van alle drukte om ons heen. Mensen die zonder pardon stilstaan op straat, moeders die met kinderwagens in je hielen porren omdat ze er langs willen en vervolgens je nog bijna omver duwen ook. 

 

En toen was ik er klaar mee: ik wilde naar huis en zo snel mogelijk ook. Ik ben duidelijk niet gemaakt om tussen een warme duwende en schreeuwende mensenmassa in te lopen. Maar het avontuur was nog niet voorbij. 

 

Mijn moeder moest nog naar de (hallo) Jumbo om een pak sap en een pak melk te kopen. Oke dat red ik nog wel. Op naar de (hallo) Jumbo dan maar. 

 

Op het plein waar de Jumbo zat was een enorme herrie met honderden jongeren die aan het schreeuwen waren. Keiharde muziek en dronken jongeren, goede combinatie. Nou hou ik wel van muziek hoor en het is nou niet dat ik die muziek zacht wil hebben, echt niet. Maar als de cast van oh oh cherso zich daar vertiendubbelt heb je mij niet gezien. 

 

Maar goed wij moesten naar de Jumbo. Door alle jongeren heen stapten we de Jumbo in, grepen naar een pak melk en sap en renden zo snel mogelijk naar de kassa. We liepen door het straatje met de drank waar een groepje meisjes stond te overleggen met welke soort drank ze zo snel mogelijk dronken konden worden en wie er het oudst uitzag om dit dan af te rekenen. 

 

En ik voelde me oud, heel oud. Ik ben dertien en hoop nooit maar dan ook nooit het soort jongeren te worden die dronken op een plein staan te schreeuwen: LEVE DE KONINGIN. Ik hoop nooit het soort meisje te worden dat in de Jumbo gaat bespreken hoe zij het snelst dronken kan worden en daarbij twijfelt of je eigenlijk wel mag drinken als je al 14 en een half bent. Ik ben dertien en ik voel me oud nu ik dit zit te typen terwijl ik met mijn oma, stiefvader en mijn moeder in de tuin zit in plaats van ''gezellig'' dronken te worden op het plein voor de Jumbo.

Julia

 

Vanaf nu zal Julia regelmatig een column van Julia verschijnen op InStijl! Ik ben enthousiast in ieder geval!

Reactie schrijven

Berichten: 3
 • #1

  bert (woensdag, 02 mei 2012 11:05)

  wat een goed verhaal
  en het klopt ook nogeens helemaal

 • #2

  Lisa (woensdag, 02 mei 2012 15:19)

  Eg goeie column! Je schrijft echt heel goed!

 • #3

  Mona (woensdag, 02 mei 2012 16:27)

  Erg leuk geschreven! Ben al benieuwd naar de volgende column.